Casa Rosso bestaat 50 jaar (VIDEO)

Het beruchte sekstheater Casa Rosso op de Amsterdamse Wallen, bestaat 50 jaar. Het bedrijf, ooit eigendom van Willem Holleeder, overleefde een brandstichting waarbij 13 doden vielen en talloze pogingen van de gemeente om het te sluiten.

De huidige eigenaar is Jan Otten, die het naar eigen zeggen overnam van Rob Grifhorst (“de Bouwvakker”). Daarvoor was het in handen van “Zwarte Joop” de Vries. Naar de eigendomsverhoudingen binnen Casa Rosso is jarenlang onderzoek gedaan door Justitie.

Holleeder

Het Openbaar Ministerie wilde bewijzen dat Holleeder de feitelijke eigenaar was en dat Grifhorst alleen op papier het sexhuis bezat. Twee jaar geleden gaf Holleeder dat toe in een verhoor bij de rechter-commissaris. Hij zei dat Thomas van der Bijl noch de familie van Cor van Hout precies begrepen hoe de twee ontvoerders hadden geïnvesteerd, onder meer in de rosse buurt van Amsterdam en Alkmaar. De overleden “Bouwvakker” Rob Grifhorst hielp bij die investeringen. ‘Alleen Cor, Robbie en ik wisten van de details’, zegt Holleeder.

In 1983 stichtte een werknemer van de Casa Rosso brand. Daarbij vielen 13 doden en tientallen gewonden. Het theater werd een paar panden verderop voortgezet en op de oude locatie verschenen nieuwbouwwoningen. Het was volgens Otten te danken aan toenmalig burgermeester Ed van Thijn dat de Casa Rosso verder mocht gaan na de brand.

Twee jaar gelden werd de bodyguard van Jan Otten, de huidige eigenaar beschoten. Het is nooit duidelijk geworden wie daar achter zat en wat het motief was.

Zie ook:

‘Bodyguard’ Casa Rosso-baas beschoten (UPDATE3)

Journaal van toen: brand in de Casa Rosso (VIDEO)

Neergeschoten beveiliger: ‘valt wel mee’ (VIDEO)

‘Alleen Cor, Robbie en ik wisten de details’ (UPDATE)

“Bouwvakker” Robbie Grifhorst overleden (UPDATE)