Castedo-clan: 4000 kilo coke per maand

De Boliviaanse speciale strijdkrachten hebben onlangs opnieuw een vooraanstaand lid van de Argentijnse Castedo-clan opgepakt. Het gaat om Mario Morfulis Herrera (foto). Hoewel er verschillende leiders van het kartel zijn opgepakt, lijkt de Castedo-clan nog lang niet verslagen.

4000 kilo cocaïne per maand vanuit Bolivia naar Argentinië. Vaak wordt houtskool als deklading gebruikt. Vanuit Argentinië wordt de coke verscheept naar Spanje en Portugal.

Cocapasta

In de loop der jaren hebben de Argentijnse en Boliviaanse politie al heel wat kopstukken van de Castedo-clan aangehouden. Tien jaar geleden al werd Raul alias “Ula” al opgepakt door de Bolivianen. Hij regelde onder andere de inkoop van de cocapasta in Santa Cruz de la Sierra in het oosten van Bolivia. Pas jaren na zijn arrestatie werd hij uitgeleverd aan Argentinië.

Zwager

Na een jarenlange zoektocht werd 2,5 jaar geleden Delfin Castedo gearresteerd. Hij werd beschouwd als de grootste drugshandelaar van Argentinië en stond aan het hoofd van de clan. Delfin werd ook vervolgd voor het opdrachtgeven van de moord op Liliana Ledesma, een vrouw die zich verzette tegen de criminele activiteiten in het noorden van Argentinië. Mario Morfulis Herrera, die onlangs werd aangehouden, is de zwager van Delfin. Herrera is getrouwd met Roxana, de zus van Delfin. Hij heeft een dubbele nationaliteit en beschikt over zowel een Boliviaans als Argentijns paspoort. Ook de vrouwen van de clan-leden spelen een rol in de drugshandel. Zo werd de echtgenote van Delfin Castedo gearresteerd terwijl ze 180 kilo cocaïne vervoerde. (Tekst loopt door onder de afbeelding.)

De arrestatie van Mario Morfulis Herrera.

Niet uitgeschakeld

Naast Delfin en Raul belandden ook nog twee andere Castedo-broers achter de tralies. Volgens Zuid-Amerikaanse media betekent dat nog niet dat de clan is uitgeschakeld. De clan-leden zouden vanuit de gevangenis nog steeds in de gelegenheid zijn om de drugshandel tot in detail te organiseren.