Cees H. had meer geld dan gedacht (VIDEO)

De man die met Fred Teeven (foto) een deal sloot over zijn criminele vermogen, Cees H., was rijker dan tot nu toe gedacht. De FIOD beschikte in 1994 over een berekening van 22 miljoen gulden, geen 2 miljoen. Dat schrijft Vrij Nederland.

Deal

Het document toont aan dat in 1994 bij de FIOD een ‘wederrechtelijk verkregen voordeel’ van 21.682.063 gulden bekend was, verspreid over Zwitserse, Luxemburgse en Nederlandse bankrekeningen. Zes jaar later sloot Teeven voor de Nederlandse staat een deal met H. in de veronderstelling dat hij over slechts twéé miljoen gulden beschikte.

Teeven

Afgelopen maart trad minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie af, samen met zijn staatssecretaris Fred Teeven, omdat Opstelten had de Tweede Kamer verkeerd voorgelicht over de deal met Cees H. uit 2000. De minister hield vol dat de H. maar ruim twee miljoen gulden had mogen houden terwijl uiteindelijk bleek dat hij  4.710.627,18 gulden kreeg overgemaakt. In die discussie speelden westerse bankrekeningen geen rol. Maar de FIOD wist daar dus wel van.

Oosting

Het niet onduidelijk waarom het deze informatie buiten beschouwing bleef in de berekeningen die Teeven en OM in 2000 maakten.

Woensdag rapporteert de Commissie Oosting over de deal tussen Teeven en Cees H.

Lees eerdere berichten:

‘Cees H. waarschuwde Teeven voor aanslag’

Hof wijst wraking Johan Verhoek toe (UPDATE)

Bonnetje van Teevendeal gevonden

Teeven: ‘Opstelten wist dat het om 4,7 mio ging’

Hakkelaar heeft getuige over deal Cees H.

‘Deal met Cees H. betrof Hakkelaar-miljoenen’