Cel en tbs voor gewelddadige verkrachting

De rechtbank in Den Bosch heeft maandag twee mannen van 28 en 31 jaar tot acht en negen jaar cel veroordeeld voor ontvoering en verkrachting van een meisje uit Turnhout in de Nieuwjaarsnacht van 2012. De oudste verdachte krijgt ook tbs opgelegd. Ze moeten ieder ruim 20.000 euro aan schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. De veroordeling is conform de eis.

Meermalen

De rechtbank vindt dat het bewezen is dat de twee het toen 19-jarige meisje ontvoerden en verkrachtten. Een van hen pakte haar op straat vast, trok haar in een auto en plakte tape op haar gezicht. Beide mannen reden met de vrouw naar Nederland. In Eindhoven bedreigden ze haar en dwongen haar een woning in te gaan. Vervolgens hebben ze de vrouw meermalen verkracht. De rechtbank komt tot die conclusie op basis van onder meer dna- en ander sporenonderzoek en diverse getuigenverklaringen.

Bijtende stof

Bij de bepaling van de straffen heeft de rechtbank ermee rekening gehouden dat de mannen de vrouw op zeer ernstige wijze langdurig hebben verkracht. Vervolgens zetten ze haar onder de douche en spoten ze een bijtende stof bij haar in om sporen te wissen. De mannen hebben de vrouw erna weer in de auto gegooid en op een zandpad half ontkleed en gehavend achtergelaten.

Angstaanjagend

Ze bedreigden haar en zeiden dat ze haar en haar familie zouden vermoorden als de vrouw de politie zou inschakelen. Voor het slachtoffer zijn de gebeurtenissen zeer vernederend en angstaanjagend geweest. Uit haar schriftelijke slachtofferverklaring komt naar voren dat ze op verschillende momenten vreesde voor haar leven.

Dwangverpleging

De oudste man is door diverse deskundigen onderzocht. De rechtbank legt hem de maatregel van terbeschikkingstelling met dwangverpleging op, ondanks dat hij grotendeels weigerde om mee te werken aan onderzoek naar zijn geestvermogens. Vanwege de veiligheid van anderen is het noodzakelijk dat de man in het kader van tbs wordt behandeld.

De 31-jarige verdachte is ook veroordeeld voor mishandeling van een portier in 2012 en bedreiging van een vrouw, vernieling en het voorhanden hebben van een imitatievuurwapen in 2011.

Het eerste vonnis en het tweede vonnis.