Cel geëist tegen ex-directrice abortuskliniek

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft vrijdag gevangenisstraffen tot 21 maanden geëist tegen een voormalig directeur en een medewerker van een abortuskliniek in Den Haag. Zij worden verdacht van het plegen van stelselmatige zorgfraude en het witwassen van daarmee verdiende gelden.

De officier van justitie eiste behalve gevangenisstraf ook een boete van 150.000 euro tegen de directeur en ze kondigde op zitting aan dat het OM het crimineel verdiende vermogen zal ontnemen.

Declaraties

Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat de abortuskliniek van 2007 tot en met 2009 fraudeerde met declaraties.  Er werd meer en voor hogere bedragen gedeclareerd dan dat er werkelijk uitgevoerd werd. Het geld is vermoedelijk aan andere zaken besteed dan aan de zorg waarvoor het bestemd was.

‘Ook werden er contante betalingen gedaan door patiënten, die niet in de boekhouding verantwoord werden. Het is niet na te gaan waar dat geld is gebleven. Het totale fraudebedrag (dus de fraude met zorgsubsidies en contante betalingen samen) bedraagt circa 950.000 euro’, meldt het OM.

Witwassen

De 75-jarige ex-directrice heeft volgens het OM zeker 350.000 euro witgewassen. Het OM eiste daarom een gevangenisstraf van 21 maanden tegen de vrouw. De 67-jarige medewerkster hoorde een gevangenisstraf van 12 maanden tegen zich eisen, waarvan zes maanden voorwaardelijk.