Cel voor militair die collega misbruikte

Een 30-jarige militair uit Heerhugowaard is veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, wegens misbruik van een vrouwelijke collega. Dat bepaalde de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem vandaag. Het misbruik vond plaats op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel,  terwijl de vrouw sliep. 

De officier van justitie had achttien maanden gevangenisstraf geëist.

Feest

Na een feest op de kazerne was de vrouwelijke collega in het bed van de militair gaan slapen, omdat zij niet in haar eigen kamer terecht kon. De militair is naast haar in bed gaan liggen en heeft vervolgens seksuele handelingen bij de slapende vrouw verricht. Twee andere mannelijke collega’s die in de kamer aanwezig waren, hebben daarvan foto’s en filmpjes gemaakt. De nu veroordeelde militair was hiervan op de hoogte. De filmende militairen zijn inmiddels ontslagen.

Militair onwaardig

De rechtbank neemt het de militair zeer kwalijk dat hij ernstig misbruik heeft gemaakt van een slapende vrouwelijke collega die zich niet heeft kunnen verzetten tegen het seksueel misbruik. Daarbij vinden de rechters het misbruik en het maken van opnames militair onwaardig en zeer vernederend voor het slachtoffer. Bovendien beschouwt de rechtbank het incident als schadelijk voor het aanzien van de Krijgsmacht.

De advocaat van de militair, Sébas Diekstra, verklaarde eerder: ‘Mijn cliënt stelt dat er sprake was van wederzijds aanraken. Er blijkt in dit onderzoek niet voldoende kritisch gekeken te zijn naar de rol van de meldster die bij cliënt in bed is gaan liggen. Zij bleek op voorhand al onvoorwaardelijk te worden geloofd.’ Diekstra weet nog niet of hij in hoger beroep gaat.