Celstraf vader en zoons voor doodslag

De rechtbank in Leeuwarden heeft maandag een man uit Drachten en zijn twee zonen celstraffen opgelegd omdat zij een man hebben doodgeschopt en geslagen. Het gebeurde allemaal tijdens een vechtpartij in 2011 in Drachten. De twee jongens kregen ruzie en gingen later samen met hun vader verhaal halen en dat liep verkeerd af. De rechtbank veroordeelde de man tot een celstraf van tien jaar. Een van de jongens moet acht jaar zitten en de ander krijgt een jaar jeugddetentie met twee jaar jeugd-tbs.

De drie verdachten waren op familiebezoek in Drachten. Nadat de twee jongens bier gingen halen bij een snackbar, kregen ze ruzie met enkele buurtbewoners. Die bewoners moesten lachen en grapten omdat een van de jongens van zijn fiets was gevallen.

Dat ontaardde in ruzie en de jongens kregen het aan de stok met de buurtbewoners. Er werd over en weer geschreeuwd en volgens de rechtbank kregen de jongens een duw en een schop. Dat was voor hun genoeg om verhaal te gaan halen met hun vader. De situatie escaleerde volledig en een man werd zo hard en vaak geschopt en geslagen dat hij enkele dagen later aan zijn verwondingen overleed.

Het wordt de vader van de twee jongens zwaar aangerekend dat hij de schuld in de schoenen van zijn zoons heeft proberen te schuiven. Zij zouden volgens hem verantwoordelijk zijn. De oudste van de twee is net volwassen en moet daarom acht jaar zitten. De jongste is veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht.