Cel wapenhandelaar Jan B. doorzocht

De cel van de 64-jarige Jan B., die wapens zou hebben geleverd voor liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, is op verzoek van justitie uitgekamd. Dat is door de advocaat van B., Brian de Pree, aan De Telegraaf bevestigd. Het gaat volgens de advocaat om ‘echt een serieuze doorzoeking met de rechter-commissaris erbij’.

Waarom de cel van B. is doorzocht, is niet duidelijk. De advocaat is daar ook niet van op de hoogte.

Wapens en amfetamine

Vandaag verschijnt B. voor de Amsterdamse rechtbank op verdenking van wapenhandel, wapenbezit en drugsbezit. In juni werden in een loods van B. in Hulten onder meer 44 handvuurwapens, machinegeweren en munitie voor kalasjnikovs gevonden. Ook werd 35,2 kilo amfetamine gevonden, en in een pand in Turnhout lag een kalasjnikov.

OM doet niks tegen andere wapenhandelaar

De invallen vonden plaats na tips over de wapens in de onderzoeken over afrekeningen in Amsterdam. Volgens De Telegraaf kreeg de Criminele Inlichtingen Eenheid ook een tip over een handelaar in oude wapens, Hans G. Maar daar ondernam het OM geen actie. Justitie wil over deze zaak geen commentaar geven.

Moord op Freddy Jansen

B. wordt ook verdacht van het bedreigen van de burgemeester van Gilze Rijen eerder dit jaar. De Brabander had gedreigd met wapens naar het stadhuis te komen. Ook wordt B. in verband gebracht met de dood van Freddy Jansen uit Valkenswaard, wiens lichaam in juni werd gevonden in het Markkanaal bij Den Hout. In dit onderzoek zijn loodsen van B. doorzocht.