5,5 jaar cel overval invalide juwelier

Een 28-jarige Amsterdammer is woensdag veroordeeld tot 5,5 jaar cel voor de overval op de Nijmeegse juwelier Jos Kamerbeek. De Arnhemse rechtbank volgt hiermee de eis van de officier van justitie. Rachid A. en twee nog onbekende daders overvielen de juwelier vorig jaar april, op het Plein 44 in het centrum van Nijmegen. 

Rachid A. bestuurde de vluchtscooter. Na een worsteling met één van de onbekende daders viel Kamerbeek in een bouwput en liep een gedeeltelijke dwarslaesie op en is hierdoor blijvend invalide. Door deze ernstige gevolgen van de overval vindt de rechtbank de straf hoog maar wel passend, ook al gezien het lange strafblad van A. Slachtoffer Kamerbeek toonde zich tegenover De Gelderlander tevreden met de veroordeling, maar vindt de strafmaat nog wel te laag: ‘Acht of tien jaar had meer recht gedaan aan de ellende die ons is aangedaan. (…) Ik ben tot aan mijn dood invalide. Pijnlijk dat het boek Kamerbeek op deze manier dichtgaat.’

Rachid A. was volgens de rechtbank zowel bij de voorbereidingen als de uitvoer van de overval zelf betrokken. Een getuige heeft verklaard de 28-jarige te herkennen op camerabeelden die in Nijmegen voor en tijdens de overval zijn gemaakt. Deze getuige zou ook mobiele telefoons hebben gekocht van de Amsterdammer die bij de overval zijn gebruikt. De getuige heeft zijn verklaringen later ingetrokken maar de rechtbank tilt daar niet zwaar aan.

Verdachte A. was niet aanwezig op de zitting. Bij de overval werd niets buitgemaakt.

In Den Haag heeft de officier van justitie 12 jaar geëist tegen de 22-jarige Issam E.  en Haci Y. uit Amsterdam. Zij zouden op zeer gewelddadige wijze juwelier Has-Gold aan de Haarlemmerstraat in Leiden hebben beroofd op 11 januari van dit jaar. Toen deze achter hen aan kwam schoot één van hem een aantal malen gericht op hem. Issam E. zei volgens De Telegraaf over de zitting dat hij het ‘poppenkast’ vond.

Een derde verdachte is in deze zaak nog voortvluchtig. Het gaat om Rida B. (foto) die ook verdacht is van een andere overval in Leiden die hij zou hebben gepleegd met Karim El M. die in juni van dit jaar is aangehouden in Amsterdam. Rida B. staat op de nationale opsporingslijst.