Celstraf geëist tegen scheidsrechter Jol

Voetbalscheidsrechter Dick Jol krijgt 90 dagen celstraf als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Jol stond voor de rechter voor mishandeling en bedreiging anderhalf jaar geleden. Er werd ook een werkstraf van 180 uur tegen hem gevorderd.

De voormalige top-scheidsrechter wordt verdacht van het mishandelen van een man en een vrouw in Den Haag in november 2015. Jol zou het stel hebben geslagen met een steigerpijp. Ook zou hij hen met de dood hebben bedreigd.

Steiger

Aanleiding voor de ruzie was dat de man en vrouw op een scooter over de stoep reden voor de woning van Jol. Dick Jol werd boos en er ontstond een handgemeen waarbij de man en vrouw geslagen werden met de metalen paal, een onderdeel van een steiger.

Dochter

Jol zegt dat hij zo reageerde  omdat het niet de eerste keer was. ‘Mijn buurvrouw is ook al drie keer bijna uit haar steunzolen gereden door deze buurman.’ Hij zegt dat hij vooral bang was voor de veiligheid van zijn dochter van 4. ‘Het gaat om mijn dochter, niet om mij. Als mijn dochter daar had gelopen had ze het niet overleefd.’

Hakbijl

Op de dag van het incident zou de voormalige voetbalscheidsrechter ook in Wassenaar al iemand hebben bedreigd. Jol en zijn broer waren een huis aan het schilderen en zouden ruzie hebben gekregen met de timmerman die daar ook aan het werk was. Die had ‘kut-Hagenezen’ geroepen tegen Jol en zijn broer.

Volgens het OM haalde Jol een hakbijl uit zijn kofferbak en rende hij achter het slachtoffer aan, terwijl hij riep: ‘Kom dan, ik maak je kapot!’. De rechter doet over twee weken uitspraak