Celstraf geëist voor gijzeling inbreker

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft 2,5 jaar celstraf geëist tegen een 27-jarige man die een inbreker in zijn huis betrapte, mishandelde en vast heeft gehouden in zijn schuur. De verdachte betrapte in juni van dit jaar een 18-jarige man op heterdaad. Hij hield de jonge inbreker vervolgens 1,5 uur vast in een schuur en belde pas daarna de politie, zo meldt Elsevier.

Tijdens de zitting op maandag zei de verdachte dat hij de inbreker vasthield omdat er 2500 euro en een telefoon was verdwenen in zijn huis, meldt Elsevier. De inbreker moest zijn broek uittrekken, werd geslagen en vervolgens opgesloten in de schuur.

De officier van justitie zei dat hij begrijpt dat de verdachte boos was, maar dat het niet de bedoeling is dat iedereen voor eigen rechter gaat spelen. De bewoner van het huis is verontwaardigd omdat hij al 99 dagen vastzit en de inbreker al na twee dagen vrijkwam, aldus Elsevier.

In september had staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven nog duidelijke taal over de dood van een inbreker. ‘Het is treurig dat er iemand is doodgegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico. Die inbreker heeft niets te zoeken in die woning, het risico ligt bij hem.’ Dat zei Teeven nadat er een inbreker was overleden na een gevecht met de bewoners.