Celstraf geëist voor knoeien met kilometerteller

Voor de rechtbank in Den Haag heeft het Openbaar Ministerie vijf maanden cel (waarvan twee voorwaardelijk) geëist tegen een autohandelaar die volgens het OM knoeide met de kilometerstand van tweedehands auto’s.

RDW

De mogelijke oplichting werd aangegeven bij de politie door een klant. Die vermoedde dat de kilometerstand van een net gekochte auto wel eens hoger kon zijn dan de teller aangaf. Dat was nadat hij op internet keek en zag hij dat bij de auto die hij zelf had ingeruild nu een veel lagere kilometerstand werd opgegeven.

De 49-jarige autoverkoper uit Leidschendam staat na onderzoek van de politie terecht voor knoeien met de teller van 16 auto’s. In sommige gevallen stond de teller 150- of zelfs 180-duizend kilometer lager dan de laatst bekende melding.

Ingekocht

Elk erkend garagebedrijf moet bij reparaties aan kleine bestel- en personenauto’s de kilometerstand doorgeven aan de RDW. Sinds 2013 is sjoemelen met de kilometerteller van een auto strafbaar. Terugdraaien van de kilometerstand was tot dan alleen strafbaar als bij de verkoop niet gezegd wordt dat dat gebeurd is.

De verdachte stelde dat hij de auto’s waarschijnlijk had ingekocht met een kilometerstand die al niet klopte en zei dat nooit te controleren. Het Openbaar Ministerie vindt dat niet geloofwaardig omdat de verdachte al sinds 2000 werkzaam was in de autobranche en dus zou moeten weten dat de kilometerstand in belangrijke mate bepalend is voor de waarde van een auto. Verder zijn er in de zaak verklaringen van getuigen over dat auto’s werden ingeruild met een hogere tellerstand.

Over twee weken beslist de rechtbank.