Celstraf na stalking rechter

Een 35-jarige man uit Nijmegen is vrijdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 120 dagen, waarvan 33 dagen voorwaardelijk wegens stalking van een rechter die bij de rechtbank Arnhem werkt. De Nijmegenaar was het kennelijk niet eens met de uitspraak van de rechter om zijn dochter uit huis te plaatsen. Omdat de rechter zich onveilig voelde, heeft hij met zijn gezin zelfs het huis moeten verlaten.

De dochter van de verdachte was door de rechtbank Arnhem uit huis geplaatst. De man belde daarop vaak met de rechtbank om erachter te komen waar zijn dochter verbleef. Ook diende hij een klacht in, die door de betrokken rechter werd afgehandeld. Vanaf dat moment richtte de verdachte zich op de rechter die de klacht had afgehandeld.

De man heeft in een korte tijd op een agressieve en dwingende manier diverse malen geprobeerd om telefonisch de rechter te spreken te krijgen. Hij heeft vervolgens zeven maal rechtstreeks gebeld naar het privénummer van de rechter en de voicemail ingesproken. Omdat hij zich onveilig voelde, heeft de rechter zijn woning samen met zijn gezin moeten verlaten.

De rechtbank in Utrecht oordeelde dat verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en in een psychiatrische kliniek behandeld moet worden.