Celstraf voor Somalische aanrander

Mohammed M., de Somalische asielzoeker die bij een 26-jarige vrouw uit Hoorn een poging tot verkrachting deed en haar telefoon stal, gaat een jaar de cel in. De rechtbank legde hem 18 maanden op, waarvan 6 voorwaardelijk. De zaak baarde veel opzien omdat de Hoornse politie weigerde onderzoek te doen.

Mohammed M. krijgt ook een meld- en behandelplicht en een drugs- en alcoholverbod voor twee jaar. In die periode mag hij ook geen contact zoeken met het slachtoffer. Ook moet de man een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Fiets

Het slachtoffer kwam op 16 oktober om 4 uur ’s ochtends uit een discotheek in Hoorn. Mohammed was daar ook. Hij bood aan om haar naar huis te fietsen, maar nam plotseling een andere route. Toen het slachtoffer dat door had, sprong ze van de fiets en belde ze een bevriende taxichauffeur. Daarna sleurde Mohammed haar in de bosjes en deed een poging haar te verkrachten, waarbij hij zijn sperma achterliet op haar haren. En hij haar telefoon meenam.

Sperma

Het slachtoffer deed aangifte en het sperma met dna van de dader werd door de politie veilig gesteld. Vervolgens wist het slachtoffer via ‘Find my iPhone’ het adres van Mohammed M. te achterhalen. Verschillende pogingen om hem te laten arresteren liepen op niks uit omdat de politie in Hoorn het ‘te druk’ had. Uiteindelijk wist het slachtoffer via een sociaal netwerk hem te bewegen een foto van zichzelf te sturen, doordat zij zich voordeed als een andere vrouw die interesse in hem had. Pas toen, maanden later, pakte de politie hem op.

Verblijfsvergunning

Door het trage handelen van de politie, heeft Mohammed M. inmiddels zijn verblijfsvergunning gekregen. Staatssecretaris Dijkhof zei dat er wettelijke mogelijkheden zijn om hem die verblijsstatus alsnog te ontnemen, maar het is nog onduidelijk of dat daadwerkelijk gaat gebeuren.