Celstraf van 8 jaar en 10 maanden voor ‘executie’ Gampat

De 33-jarige Jermaine W. is veroordeeld tot 8 jaar en 10 maanden cel. De rechtbank Amsterdam acht hem schuldig aan het doodschieten van de Surinaamse crimineel Johannes Kastiel (33), alias Gampat. Kastiel werd op 20 april 2008 in de lift van de flat Gooioord in Amsterdam Zuidoost van dichtbij doodgeschoten. Het OM sprak eerder van een ‘executie’.

Jermain W. werd in 2015 ook al veroordeeld tot 12 jaar en tbs voor verschillende gewelds- en levensdelicten. De rechtbank heeft bij het bepalen van de strafmaat het strafblad van W. mee laten wegen. De rechters merkten ook het motief, waarschijnlijk een uit de hand gelopen beroving, en de koelbloedigheid van de schutter, als strafverzwarende omstandigheden aan.

Infiltrant

De verklaringen van 2 getuigen zijn volgens de rechtbank belangrijk bewijs. Het gaat daarbij om een anonieme getuigenis en die van een bewoner van de flat ten tijde van de schietpartij. Ook vormen afgeluisterde gesprekken tussen de schutter en zijn bezoekers tijdens zijn detentie in 2008 en zijn eigen verklaringen tegen een politie-infiltrant, die zich had voorgedaan als medegedetineerde, bewijs, aldus de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie had 12 jaar cel tegen Jermain W. geëist. Volgens de rechtbank in Amsterdam was er sprake van doodslag en geen moord.

Vrijuit

Een tweede verdachte, Inchomar B. (33) ging vrijuit. Volgens het OM, dat 10 jaar cel had geëist tegen B., had hij zich schuldig gemaakt aan een poging tot diefstal met de dood tot gevolg en wapenbezit. Inchomar B. is eerder in beeld geweest voor verschillende misdrijven. Zo werd hij vervolgd voor het voorbereiden van de liquidatie van Benaouf A., kopstuk van de Mocro Maffia. B. werd daarvoor vrij gesproken. Hij overleefde een aanslag op zijn leven in Amsterdam-West in 2013.