Celstraf voor ‘contact voortvluchtige Ahmed C.’

De 25-jarige Arnhemmer Mustapha A. is dinsdag door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een celstraf van twee jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk voor het bezit van 111 kilo hasj en witwassen. Hij werd vrijgesproken van het bezit van 47 kilo coke, dat samen met de hasj werd gevonden in de woning van zijn moeder. A. wordt door justitie gezien als een een van de 'loopjongens' van de voortvluchtige Ahmed C., die nog een celstraf van acht jaar heeft openstaan.

Door @Michael de Hoogh

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een fors hogere straf. Mustapha A. (25) moest volgens de officier zeker zeven jaar achter de tralies verdwijnen.

Coke

De hoge eis van het OM was mede gebaseerd op de vondst van 47 kilo coke in de woning van de moeder van A. in Arnhem op 13 augustus van dit jaar. Naast de cocaïne werd er ook 111 kilo hasj, verdeeld over verschillende locaties, aangetroffen. A. was naar eigen zeggen op de hoogte van een hoeveelheid van ongeveer 35 tot 40 kilo hasj, maar meer niet. En hij wist al helemaal niets van de coke.

'Onterecht'

De 47 kilo cocaïne lag samen met 80 kilo hasj in een schuur/berging. 'Het is onterecht dat mijn cliënt is veroordeeld voor die 80 kilo hasj. Hij wist daar niets van. Net zoals van die coke. Nu wordt die 80 kilo hasj ook bij hem op het bordje geschoven', aldus Arnoud Schadd, advocaat van Mustapha A.

Voortvluchtig

In het onderzoek naar de verdachte Mustapha A. wordt vaak een link gelegd met het zogenoemde Sprinkhaan-onderzoek, de zaak tegen Ahmed C., die eerder dit jaar is veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor grootschalige internationale hasjhandel en witwassen. C. was samen met zijn broer en een groep andere verdachten betrokken bij transporten van duizenden kilo’s hasj die via Spanje van Marokko naar Nederland werden vervoerd.

Justitie is nog altijd op zoek naar C. die volgens het OM vermoedelijk in Marokko verblijft.