Celstraf voor directeur corporatie

De rechtbank van Utrecht heeft donderdag de voormalig directeur van woningcorporatie SGBB (Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden) veroordeeld tot drie jaar cel. De rechter achtte bewezen dat Gerard van der Z. (50) zijn ex-werkgever voor miljoenen heeft opgelicht. De straf is lager dan de eis van 4,5 jaar. De rechtbank heeft rekening gehouden met een voorschot van 24,5 miljoen euro schadevergoeding die de verdachte opgelegd heeft gekregen in het kader van een civiele procedure.

Van der Z. was directeur van de woningcorporatie in Hoofddorp lichtte de raad van toezicht van SGBB opzettelijk onjuist voor over prijzen van drie projecten in Heerhugowaard, Amsterdam en Hoofddorp. Dat vastgoed werd tegen veel te hoge prijzen aangekocht van een bv die door Van der Z. en zijn medehoofdverdachte in het leven was geroepen.

De rechtbank kenschetst Van der Z. als de oprichter van een criminele organisatie. De andere hoofdverdachte kreeg 2,5 jaar gevangenisstraf. De zus van de ex-directeur en een andere verdachte kregen lagere straffen voor het witwassen van het uit oplichting verkregen geld.

De winsten van de groep werden onderling verdeeld en via een witwas bv.

De zaak komt voort uit een onder zoek van de Belastingdienst naar ruim 70 woningcorporaties. Bij 35 daarvan zouden onoirbare praktijken voorkomen.

Er volgen nog in ieder geval drie zaken van vergelijkbare aard die voor de rechtbank worden gebracht.

Hier is het vonnis.