Celstraf voor voorbereiden terrorisme

De rechtbank in Rotterdam heeft maandag de 22-jarige Mohamed A. uit Delft veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 jaar voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf en het bezit en de handel in verboden wapens.

Overval

De rechtbank acht bewezen dat A. plannen had om een overval te plegen en dat het geld dat hij daarbij zou buitmaken bestemd was jihadistische strijders in Syrië. De rechtbank vindt dat algemeen bekend is dat jihadistische groepen in Syrië zich op grote schaal schuldig maken aan grove mensenrechtenschendingen.

Bontinck

Door strafbare handelingen te verrichten met het oogmerk om die jihad te laten voortduren en in stand te houden, heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan een ernstig terroristisch misdrijf. Het OM had vier jaar celstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij is volgens de rechter een teruggekeerde militante Syriëganger. Jejoen Bontinck, een Vlaming die zelf nog in een Belgische proces verwikkeld is zegt hem op een foto te hebben herkend als lid van de Islamitische Staat (IS). Verder zijn er vele (telefoon)gesprekken van hem afgeluisterd. A. heeft volgens de rechtbank meer dan eens gesproken over zijn meevechten in Syrië.

Het vonnis.