Celstraffen voor beschieten huis en auto

De twee mannen die hebben geschoten op het huis van misdaadjournalist Martin Kok in november vorig jaar krijgen respectievelijk één en anderhalf jaar gevangenisstraf. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald.

Garage

Eén van de twee daders krijgt een hogere straf omdat hij ook wordt veroordeeld voor verboden wapenbezit en een poging tot inbraak. Het bewijs tegen Soefian O. (26) en Younes A. bestond uit observaties die door de politie zijn gedaan en getuigenverklaringen. De twee mannen zijn vlak voor de beschieting en ook weer na de beschieting samen in een garage gezien. In de buurt van de garage is eenzelfde soort auto gezien als die bij de beschieting van het huis van Kok is gebruikt. In die garage is een jas aangetroffen met daarop het dna van een van de mannen. Op die jas zijn ook kruitsporen gevonden. Daarnaast zijn er spullen in de garage gevonden met het dna van de tweede man erop. De mannen hebben geen verklaring gegeven over hoe hun dna in die garage is terechtgekomen.

Gevolgen

De schietpartij vormt geen poging tot doodslag op: niet is gebleken dat de verdachten de bedoeling hadden om Kok te doden. Wel is dit een bedreiging van Kok. De rechtbank schrijft dat de schietpartij voor Kok vervelende gevolgen heeft gehad: zijn zoon is een tijd uithuisgeplaatst en hij heeft verschillende procedures moeten voeren om dit terug te draaien. Ook heeft dit incident hem belemmerd in het uitvoeren van zijn werkzaamheden voor Vlinderscrime.

De eis was tot 2,5 jaar cel.