Celstraffen mishandeling Eindhoven

De rechtbank in Den Bosch heeft woensdag twee verdachten veroordeeld voor poging tot doodslag in verband met de mishandeling op de Vestdijk in Eindhoven op 4 januari van dit jaar. Een verdachte werd vrijgesproken. De nu 18-jarige hoofdverdachte Brent L. kreeg tien maanden jeugddetentie waarvan vier voorwaardelijk. De straffen vielen laag uit omdat de privacy van de verdachten was geschonden doordat het OM beelden van hen had verspreid.

Een andere verdachte, een 17-jarige Belg, is veroordeeld tot zes maanden jeugddetentie waarvan drie maanden voorwaardelijk, ook voor poging tot doodslag. Een derde verdachte, 19-jarige man uit Ravels, kreeg woensdag twee maanden celstraf voor openlijke geweldpleging en een vierde verdachte werd vrijgesproken.

Tegen de hoofdverdachte eiste het Openbaar Ministerie (OM) twee jaar celstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk. De straffen zijn een stuk lager uitgevallen dan geëist door het OM. Dat komt volgens de rechtbank omdat het OM de privacy van de verdachten heeft geschonden.

Beelden van de zware mishandeling waren opgenomen door beveiligingscamera’s en die zijn getoond in het programma Bureau Brabant. Vervolgens werden die beelden in een razend tempo verspreid via onder meer social media.

Op 4 januari van dit jaar werd een 22-jarige man op de Vestdijk in Eindhoven mishandeld door een groep mensen. Op de beelden van een beveiligingscamera, die door justitie werden getoond, waren acht jongens te zien. Vier van hen werden dus vervolgd. Het slachtoffer werd geschopt en geslagen, ook toen hij op de grond lag.

Lees hier alles over deze zaak.