Celstraffen na dodelijke ripdeal Utrecht

De rechtbank in Utrecht heeft donderdag hoofdverdachte Ghoulam A. (32) veroordeeld tot een celstraf van tien jaar voor doodslag na een ripdeal op de Falklanddreef in Utrecht op 15 juli 2012. Twee Amsterdammers zijn veroordeeld tot celstraffen van zes en drie jaar. Hoofdverdachte A. gaat in hoger beroep tegen de straf.

 

De 32-jarige hoofdverdachte uit Utrecht is naast doodslag ook veroordeeld tot twee keer poging doodslag op de twee Amsterdammers.

Op 15 juli 2012 reizen drie Amsterdammers naar Utrecht voor een drugsdeal. Eenmaal in een flatwoning aan de Falklanddreef besluiten ze de mannen uit Utrecht te rippen van een aantal kilo’s hasj. Buiten de woning staat hoofdverdachte A. te wachten in de auto en als hij de Amsterdammers met de tas vol hasj naar buiten ziet komen, ontstaat er een schietpartij.

Bij de schietpartij komt een 20-jarige man uit de hoofdstad om het leven en A. raakt gewond aan zijn been. De twee overige Amsterdammers, Cayasso S. (22) en Elton R. (25), weten te vluchten zonder de hasj en worden later opgepakt. Zij worden veroordeeld voor vrijheidsberoving, afpersing en wapenbezit. R. wordt ook veroordeeld voor poging doodslag op hoofdverdachte A.

De Amsterdammers S. en R. moeten respectievelijk drie en zes jaar de cel in. De verdediging van alle partijen hebben zich tijdens de zittingen op noodweer beroepen. Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van de hoofdverdachte, zegt: ‘De rechtbank heeft niet vast kunnen stellen wie er als eerste heeft geschoten. Wij kunnen dat wel en dat hebben we ook gedaan. We gaan dus zeker in beroep. Dan moet het hof het maar bepalen.’

Lees ook:

 Wie schoot eerst bij dodelijke ripdeal Utrecht?

 Forse strafeisen na dodelijke ripdeal