Celstraffen na overboord gooien matroos

Twee Nederlanders zijn maandag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 13 en 14 jaar cel omdat zij in 2005 een matroos overboord zouden hebben gegooid in Brazilië. De matroos is nooit meer gevonden. De mannen wilden Brazilië verlaten, maar hadden geen geldig reisdocument. Ze kwamen op het idee om een zeilboot te stelen en de oceaan over te steken naar Afrika. In 2006 vertelden de Nederlanders hun ‘helden-verhaal’ in Panorama en hielpen daarmee onbewust het Openbaar Ministerie (OM) een stuk verder in het onderzoek.

 

Volgens de rechtbank zijn de Nederlanders schuldig aan het medeplegen van moord. Ze hebben een plan gemaakt om Brazilië te verlaten met een zeilboot die nog gestolen moest worden. Tijdens verhoren door de recherche is naar voren gekomen dat de mannen er rekening mee hielden dat er iemand mee zou gaan met een proefvaart. Ze spraken af dat die matroos dan maar overboord gegooid moest worden. Beide heren hebben dus ook bekend dat ze de matroos overboord hebben gegooid.

Het OM kreeg in 2008 een verzoek van de Braziliaanse autoriteiten om te helpen in het onderzoek. Er was een man in Natal (Brazilië) vermist en hij was het laatst gezien met de Nederlanders. Tijdens het onderzoek stuitte het OM op een artikel uit 2006 in Panorama. De Nederlanders vertelden hun avontuurlijke verhaal over een oversteek met een zeilboot van Brazilië naar Sierra Leone (Afrika). In het verhaal komen zij naar voren als ware helden. Dat blijkt later dus anders te zijn.

Waarom moest de zeilboot gestolen worden? De Nederlanders – die elkaar tijdens het reizen ontmoet hebben – hadden financiële problemen en zeker een van hen was niet meer in het bezit van een paspoort. Die zou hij af hebben gegeven als onderpand vanwege schulden aan mensen in Brazilië. Ze konden het land dus niet op een normale manier verlaten, maar wilden daar wel graag weg. 

Ze deden zich daarna voor als potentiële kopers van een zeilboot en wilden een proefvaart maken, maar de eigenaar van de boot wilde dat er wel iemand met hun meeging. Volgens de mannen hebben ze tijdens de proefvaart de matroos en een reddingsvest overboord gegooid. De matroos en het reddingsvest zijn nooit meer gevonden. De Nederlanders staken de oceaan over en kwamen na ongeveer een maand aan in Sierra Leone. Ze vervolgden hun reis via London naar Nederland.

Nu – zeven jaar later – krijgt dit opmerkelijke verhaal een einde en zijn de mannen door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 13 en 14 jaar cel wegens het medeplegen van moord op een Braziliaanse matroos.

Lees hier het arrest.