Celstraffen tot 10 jaar voor drugssmokkel en witwassen

De rechtbank in Haarlem heeft drie mannen veroordeeld voor onder andere drugssmokkel, witwassen, fraude en deelname aan een criminele organisatie.  Het gaat om de 68-jarige Willem B., de 39-jarige Martin N. en de 63-jarige Ricardo B.

Noorse douane

Willem B. uit Hillegom kreeg de hoogste straf. Hij wordt gezien als de leider van de criminele organisatie en werd veroordeeld tot tien jaar cel. Willem B. was onder andere betrokken bij twee drugstransporten. Het betrof een zending naar Noorwegen in juni 2017. De Noorse douane vond toen afgerond 2 kilo cocaïne, 12 kilo heroïne, 35 kilo amfetamine, 335 kilo hasj en 44 kilo wiet in een vrachtauto. Het andere transport, van 49 kilo cocaïne, ging naar Ierland en werd onderschept. Hierbij speelde ook Martin N. uit Voorschoten een rol. De koeriers van deze drugstransporten zijn in het buitenland veroordeeld tot gevangenisstraffen.

1,5 miljoen euro

De organisatie was van begin 2017 tot eind 2019 actief. Willem B. en Ricardo B. hebben samen ruim 1,5 miljoen euro witgewassen, stelt de rechtbank vast. Zij stortten contant crimineel geld op bankrekeningen van verschillende BV’s. Vervolgens werd dit geld rondgepompt tussen de rekeningen van de BV’s waardoor de indruk werd gewekt dat het om legaal geld ging. Martin N. is veroordeeld voor witwassen van geld dat hij kreeg van de twee anderen en van de BV’s. Bij hem ging het om ongeveer 40.000 euro.

Vervalst

De rechtbank vindt ook bewezen dat alle drie de mannen stukken hebben vervalst. Het ging onder meer om werkgeversverklaringen, salarisspecificaties, bankafschriften en facturen waardoor andere personen woningen konden huren. Ook werden de valse stukken gebruikt om de Belastingdienst te misleiden.

De 63-jarige Ricardo B., afkomstig uit Amsterdam, was niet direct betrokken bij de drugstransporten. Daarom heeft hij de laagste straf gekregen: 3 jaar gevangenisstraf. Martin N. gaat voor 6 jaar achter de tralies.