Celstraffen tot 16 jaar voor liquidatiepogingen

De 24-jarige Maurits R. uit Apeldoorn, Thomas M. (24) uit Nunspeet en de 19-jarige Dano van V. uit Heerde hebben van de rechtbank in Almelo celstraffen gekregen voor brandstichtingen, die bedoeld waren om dodelijke slachtoffers te maken. Het drietal zou opdrachten hebben aangenomen om afrekeningen in het criminele milieu te plegen.

Er vielen bij de moordpogingen geen dodelijke slachtoffers.

Meedogenloos

Maurits R., ook wel bekend als Wolfje, kreeg de hoogste straf: 16 jaar. De beide andere verdachten werden veroordeeld tot 8 jaar cel. De rechtbank verweet hen uiterst kil, koelbloedig en meedogenloos te werk te zijn gegaan. De straffen zijn vrijwel conform de eisen van het Openbaar Ministerie.

Aanmaakblokjes

De eerste brandstichting was in de nacht van 1 op 2 juni 2017 toen Maurits R. en Thomas M. met een brandende handdoek en aanmaakblokjes een woning aan de Bongerd in Almelo in de brand staken. De 60-jarige bewoonster kon door de brand op de benedenverdieping haar huis niet meer uit. De brandweer wist de vrouw te redden. Later bleek dat het tweetal de verkeerde woning in brand had gezet.

Doelwit

De tweede keer werd een huis aan de Palestrinastraat in Almelo in brand gestoken door Maurits R. en Dano van V. Daar lag wel het doelwit te slapen: de moeder van ene Zakaria. Ook zij wist aan de brand te ontsnappen.

Kopstuk

Het OM betoogde eerder al dat de brandstichtingen pogingen tot moord zijn en maken ze deel uit van een reeks uiterst gewelddadige en roekeloze afrekeningen in Twente. De opdrachten hiervoor zouden worden gegeven door Simo D., het kopstuk van de zogenaamde Goliath-bende dat in de Duitse gevangenis zit. Zo was D. gebrouilleerd geraakt met zijn voormalige kompaan Zakaria en wilde hij zich wreken door een aanslag te laten plegen op diens moeder.

Gronau

De 24-jarige Maurits R. die nu tot 16 jaar is veroordeeld, wordt ook verdacht van een liquidatiepoging in het Duitse Gronau in mei 2017. Daarnaast kan de man volgens het OM in verband worden gebracht met beschietingen van vier panden in september 2017: toen werden in korte tijd een woning aan de Populierstraat in Enschede, een woning aan de Rietstraat in Almelo, een loungebar in Enschede en een woning aan de Benkoelenstraat in Enschede onder vuur genomen. Hij moet daarvoor nog terecht staan.