Celstraffen tot 22 jaar voor burka-bende

Een bende van tien man, die gekleed in burka’s verschillende juweliers en supermarkten overviel in Engeland, heeft in totaal 130 jaar celstraf gekregen. De burka-bende was in de periode juni 2015 tot juni 2016 vooral actief in de regio Manchester. De bende, die geweld niet schuwde, heeft minstens 300.000 euro buitgemaakt.

De mannen gebruikten de burka’s als vermommingen. Ze deden zich voor als vrouwen. Onder hun kleding verborgen ze bijlen, voorhamers en machetes, die ze tevoorschijn haalden als ze eenmaal bij een juwelier of supermarkt binnen waren.

Aldi

De bende overviel twee maal een Aldi-vestiging, beide in de buurt van Manchester. Daarbij werd meer dan 150.000 euro gestolen. Een klant probeerde de beroving te voorkomen, maar kreeg flinke klappen met een machete en raakte ernstig gewond. De bendeleden werden uiteindelijk in twee groepen aangehouden. Verschillende mannen werden op heterdaad betrapt toen ze op het punt stonden een juwelier te overvallen. Een ander groepje werd gearresteerd in hun vluchtauto nadat ze een juwelier hadden beroofd.

Hoogste straffen

Justitie beschouwt Christopher Ryder (foto onder links) en Michael Gabriel (foto onder rechts) (beiden 30 jaar) als de bendeleiders. Zij kregen respectievelijk 22 en 21 jaar cel.