Celstraffen tot 4 jaar voor drugslab

De rechtbank van Breda heeft vijf mannen veroordeeld voor het runnen van een drugslab in Koewacht, Zeeuws-Vlaanderen. In het laboratorium werd amfetamine gemaakt. Het is het grootste drugslab dat ooit in Zeeland is opgerold. De hoogste straf was voor een 51-jarige verdachte die ook werd veroordeeld voor verboden wapenbezit. Hij kreeg vier jaar. 

Drie andere verdachten kregen een celstraf van 3,5 jaar opgelegd. Een vijfde verdachte kreeg een celstraf van 34 maanden. Iets lager dan de overige verdachten, omdat hij in tegenstelling tot de anderen niet eerder voor een drugsdelict was veroordeeld. Een zesde, vrouwelijke verdachte werd vrijgesproken. Omdat uit het dossier niet te herleiden is wat de precieze rolverdeling in het drugslab is geweest, gaat de rechtbank uit van gelijke betrokkenheid van alle mannelijke verdachten.

Mierenzuur

Het drugslab werd op 11 juni 2013 ontdekt. De politie trof ook verschillende grondstoffen voor de productie van synthetische drugs aan, zoals 660 liter zoutzuur, 250 liter mierenzuur en 400 liter formamide. Als bewijsmateriaal voerde het Openbaar Ministerie onder andere dna en afgeluisterde gesprekken aan. Tijdens de rechtszittingen beriepen de verdachten zich op jun zwijgrecht. Het OM had celstraffen tot vijf jaar geëist.

Eerder bericht staat hier.