Celstraffen tot 6 jaar voor dodelijke ripdeal

De rechtbank in het Vlaamse Ieper heeft verschillende jonge mannen veroordeeld tot celstraffen tot 6 jaar. Ze zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij een dodelijke ripdeal in het Belgische Dadizele, waarbij de 20-jarige Antwerpenaar Elias Keegan (foto) om het leven kwam. 

In de nacht van 14 op 15 augustus 2016 hadden drie mannen uit Antwerpen (het latere slachtoffer Elias Keegan, Maxim K. en Ilyas S.) een afspraak met drie West-Vlamingen – Tom K., Sven V. en Leander W. De drie Antwerpenaren wilden een kilo wiet kopen van de West-Vlamingen. De Antwerpenaren hadden de bedoeling om de drugs met vals geld te kopen, maar de meeting liep uit de hand.

Alarmpistool

West-Vlaming Sven V. werd met een knuppel geslagen en Antwerpenaar Maxim K. trok een alarmpistool. Daarop trok ook Tom K. een pistool dat hij eerst op Maxim K. richtte en daarna in een beweging op Elias Keegan. Toen ging het pistool af, waarbij Keegan dodelijk werd getroffen. Volgens Tom K. gebeurde dat per ongeluk. Zowel de West-Vlamingen, als de vrienden van het Antwerpse slachtoffer vluchtten na de schietpartij weg. Ze meldden de schietpartij niet bij de hulpdiensten.

De hoogste straf was voor de schutter: Tom K. kreeg 6 jaar voor doodslag en de handel in drugs. Het Openbaar Ministerie had 15 jaar geëist.