Celstraffen tot 8 jaar voor havenhackers

De rechtbank in Antwerpen heeft 3 ICT-ers veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor het hacken van bedrijven in de Antwerpse haven. De 3 Belgen handelden in opdracht van een Turks-Nederlandse bende. Er kon daardoor ongemerkt 2 ton cocaïne en 1 ton heroïne worden ingevoerd. 

Het drietal slaagde er in 2013 in om de computernetwerken van bijna alle grote rederijen en containerterminals in de haven van Antwerpen te hacken. Via de hacks konden ze de pincodes onderscheppen waarmee criminelen containers vol met verstopte heroïne en cocaïne zonder problemen konden afhalen in de haven. Aan het hoofd van de bende stond Orhan A. die maandag in Antwerpen bij verstek werd veroordeeld tot 15 jaar cel en het betalen van een boete van 90.000 euro.

Privé detective

De op een na hoogste straf was voor ICT-ondernemer Filip M. (foto boven). Hij moet 8 jaar de cel in en een boete betalen van 42.000 euro. Hij onderhield direct contact met Orhan A. De twee andere hackers, Davy V. en Wence V., werden veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. Voormalig privé detective Dorien C., de vrouw van Filip M., werd schuldig bevonden aan het verlenen van hand- en spandiensten aan de bende. Zij moet 2 jaar de cel in.

Crimesite heeft eerder samen met De Gazet van Antwerpen een uitgebreide serie artikelen gepubliceerd over de ingenieuze hackers. De 6 artikelen zijn hier te lezen:

Gehackte haven, cokesmokkel 2.0 (#6)

Gehackte haven, cokesmokkel 2.0 (#5)

Gehackte haven, cokesmokkel 2.0 (#4)

Gehackte haven, cokesmokkel 2.0 (#3)

Gehackte haven, cokesmokkel 2.0 (#2)

Gehackte haven, cokesmokkel 2.0 (#1)