Celstraffen tot tien jaar voor ripdeals

Zeven mannen die terechtstonden voor onder meer gewapende overvallen op wietkwekerijen in twee woningen en in een bedrijfspand en een ramkraak zijn donderdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot celstraffen tot tien jaar.

Zes van de zeven verdachten zijn daarnaast veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank legde straffen op van 87 dagen, 3, 4, 5, 6 en 10 jaar (twee keer) gevangenisstraf. Vier andere verdachten werden vrijgesproken vanwege onvoldoende bewijs.

493 mobiele telefoons

De verdachten, in de leeftijd van 23 tot 31 jaar oud, pleegden ripdeals in Gorinchem en Heerlen, een overval in Almere en maakten bij een ramkraak in een winkel in Hannover 493 mobiele telefoons buit. De verdachten waren in het bezit van verboden wapens (waaronder een automatisch vuurwapen en een pistool) en gestolen auto’s. De wapens werden gebruikt om mee te dreigen, maar in een aantal gevallen is ook daadwerkelijk geschoten.

De rechtbank oordeelde dat de verdachten zich kennelijk uitsluitend hadden laten leiden door financiële motieven en zich niet hadden bekommerd om de gevolgen van hun daden. ‘De rechtbank heeft de indruk dat de leden van de criminele organisatie het plegen van strafbare feiten in georganiseerd verband zagen als een manier van leven, waaraan alles ondergeschikt werd gemaakt.’

Twee jaar geleden werd in deze zaak al het signalement verspreid van een van de vuurwapengevaarlijke verdachten.

Hier het vonnis.