Celstraffen voor drugsbende met krokodillen

De rechtbank in Amsterdam heeft tien personen die verschillende soorten drugs verhandelden tot celstraffen van maximaal 2,5 jaar veroordeeld. De zaak kreeg bekendheid omdat crimineel geld bij krokodillen was verborgen.

Klantenkring

De hoogste straf van drie jaar (waarvan een half jaar voorwaardelijk kreeg Roel D. (56) die de rechtbank ziet als leider van een criminele organisatie. De andere hoofdverdachte (30) was volgens de rechtbank verantwoordelijk voor de afzet van de drugs. Hij moet 24 maanden de cel in, waarvan 6 voorwaardelijk. Anderen kregen taakstraffen tot 240 uur en geldboetes van 10.000 euro, allemaal voor onder meer grootschalige handel in harddrugs. Zes van de tien veroordeelden dealden ruim een jaar in georganiseerd verband in verschillende soorten harddrugs, zoals methamfetamine, cocaïne, amfetamine en GHB. Ze hadden een klantenkring van ruim 200 personen.

Vrouw

De vrouw van de 30-jarige man kreeg voor het helpen van haar echtgenoot 9 maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan 6 voorwaardelijk, en een taakstraf van 180 uur. Zijn vader werkte, samen met een 24-jarige man, als drugskoerier voor de organisatie. Beide werden veroordeeld tot 8 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur. Het beheren van de drugsvoorraad en het inpakken van de drugs werden verzorgd door een echtpaar. De man (61) en vrouw (59) kregen allebei een celstraf van 20 weken (18 voorwaardelijk) en een boete van 10.000 euro opgelegd. Bij de strafoplegging heeft de rechter rekening gehouden met de zeer slechte gezondheid van het echtpaar. Hierdoor valt de straf relatief laag uit.

Crystal meth

Een andere man (50) en vrouw (47), eveneens getrouwd, kregen  gevangenisstraffen opgelegd van respectievelijk 4 maanden voorwaardelijk en 6 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk. De vrouw kreeg daarnaast een taakstraf van 180 uur. Zij leverde crystal meth aan de criminele organisatie. Bij het binnenvallen van hun woning trof de politie een wietplantage aan, die door de man werd beheerd. Ook bij dit echtpaar heeft de rechtbank de straf enigszins gematigd vanwege hun precaire gezondheid.

Krokodillen

Een tiende betrokkene, een 41-jarige Amsterdammer, werd schuldig bevonden aan het medeplegen van schuldwitwassen. Hij was de man die in een loods enkele koffers met ruim 113.000 euro aan crimineel geld bewaarde die waren verstopt onder een bassin, met daarin drie krokodillen. Het geld kon alleen worden bereikt door het bassin leeg te laten lopen.

Deze man is voor zijn aandeel veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur, waarvan de helft voorwaardelijk.

De straffen zijn goeddeels gelijk aan de eisen van de officier van justitie.