Celstraffen voor flitspaal-explosief

De twee mannen in oktober vorig jaar in Voorschoten een explosief aan een flitspaal in Voorschoten zouden hebben bevestigd zijn door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 2,5 en 2 jaar cel. Een medewerker van de Explosievenopruimingsdienst (EOD) raakte gewond toen hij het explosief wilde ontmantelen. De rechtbank stelt dat Jörn de V. en Erik O. schuld hebben voor de verwondingen die mensen hebben opgelopen.

In oktober vorig jaar bevestigden de twee een vuurwerkbom aan een flitspaal langs de weg van Voorschoten naar Leiden. Een voorbijganger ontdekte de bom en waarschuwde de politie. 

Een medewerker van de EOD raakte zijn hand kwijt toen de bom onverwacht ontplofte en raakte gewond aan zijn ogen. Een collega van hem beschadigde zijn trommelvliezen. Een andere gewonde liep ook letsel op aan ogen en oren.

Beide verdachten hebben ze naast de onvoorwaardelijke straf nog 10 maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van 2 jaar gekregen.

Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel tegen De V. geëist waarvan een half jaar voorwaardelijk en voor O. 3 jaar. De rechtbank heeft het tweetal vrijgesproken van het daadwerkelijk toebrengen van de verwondingen, zoals het OM had gesteld. 

Alle berichten over de zaak

Flitspaalbom: Rechtbank wil meer informatie

Bekentenissen over flitspaalbom 

Arrestaties om flitspaalbom Voorschoten 

EOD’ers gewond bij flitspaalbom