Celstraffen voor vastgoedfraudeurs

De drie mannen die leiding gaven aan Centurion Vastgoed bv zijn woensdag door de rechtbank in Almelo voor het plegen van grootschalige beleggingsfraude veroordeeld tot celstraffen van drie tot vier jaar. Ze lichtten beleggers op voor ruim 26 miljoen euro.

Ponzifraude

Meer dan 600 beleggers schreven in op vastgoedprojecten in Costa Rica. De rechtbank oordeelde dat de Patrick de R. (33), Ferdinand S. (39) en Charles van E. (41) 16,5 miljoen euro anders hebben gebruikt dan zij aan de beleggers beloofden te doen. Centurion Vastgoed B.V. was een op het eerste gezicht professioneel opererend bedrijf maar in de praktijk was het een Ponzifraude (of pyramidespel). Ze zijn veroordeeld voor oplichting, bedrieglijke bankbreuk, valsheid in geschrift en gewoontewitwassen.

26.093.555 euro

Met valse beloftes werden beleggers verleid tot investeringen in vastgoedprojecten in Costa Rica. Kort gezegd betaalde de ene belegger het rendement van de vorige. Van 20 oktober 2011 tot en met 31 juli 2014 meer dan 600 beleggers tot een totaalbedrag van 26.093.555 euro opgelicht. Verder werd een bedrag van plusminus 16,5 miljoen euro anders aangewend dan aan die beleggers was verteld en witgewassen. Vlak voordat Centurion Vastgoed failliet ging hebben zij grote bedragen onttrokken.

Schadevergoeding

De rechtbank geeft geen oordeel over het verzoek van Stichting Beleggersbelangen Centurion om een schadevergoeding van bijna 26,7 miljoen euro toe te kennen. Dit is een te ingewikkelde vraag om in dit strafproces te beoordelen. De Stichting zal haar zaak aan de civiele rechter moeten voorleggen.

De R. krijgt 4 jaar gevangenisstraf, S. 3 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar en Van E. – 3 jaar en 6 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Zie:

Het vonnis en Justitie pakt Centurion Vastgoed aan