Eis: Celstraffen verdachten tragische overval

Het Openbaar Ministerie heeft twee en drie jaar cel geëist tegen de twee mannen die op 14 december vorig jaar een overval pleegden op een Spar-supermarkt in Moerkapelle. Een derde overvaller raakte hierbij ernstig gewond en overleed later in het ziekenhuis. De inmiddels 20-jarige verdachte Noureddine J. hoorde dat er een celstraf van drie jaar boven zijn hoofd hangt. Hij ging in de morgen van 14 december samen met zijn vriend Mohammed naar de supermarkt en bedreigde daar de bakker en een winkelmedewerker die net het brood kwamen afleveren.

 

Hierbij zetten de overvallers een pistool tegen het hoofd van de medewerker.

In de supermarkt moesten de supermarkteigenaar Dick Pan en diens zoon Joris de kassalades afgeven en werden zij opgesloten in het kantoor van de winkel. Hierbij hebben de overvallers meerdere keren geschoten met, wat later bleek, een gaspistool.

Joris besloot in te grijpen door de glazen deur in te trappen en een gereedschapskist naar de overvallers te smijten, die inmiddels onderaan de trap stonden. Na een korte confrontatie gaf Noureddine J. zich over. De andere verdachte Mohammed bleef echter gewond aan de trap liggen en overleed in het later ziekenhuis.

Tegen Nihad el G. (23), de derde verdachte in de overvalzaak, is twee jaar cel geëist. Hij zou die dag de twee overvallers naar Moerkapelle hebben gereden. Nihad vertelde zelf dat hij niet wist dat de anderen een overval gingen plegen.

Hoewel de overval niet lang duurde, heeft het diepe sporen achtergelaten bij de supermarkteigenaar Dick Pak en zijn gezin. ‘Sinds de overval is mijn man ontelbare keren, ik weet niet meer hoe vaak, opgenomen geweest in het ziekenhuis op de afdeling hartbewaking. En ik hoop dat mijn zoon ooit weer kan lachen’, citeert het AD de vrouw en moeder van de slachtoffers. Dick Pak zelf en zijn zoon waren geestelijk niet in staat om aanwezig te zijn bij de zitting.

Of Mohammed door de gereedschapskist is geraakt, is niet duidelijk. Het onderzoek naar het overlijden van de 20-jarige overvaller loopt nog en het is wachten op de laatste onderzoeksresultaten. Uit sectie blijkt dat de verwondingen op het hoofd beter passen bij een val dan bij een klap met een voorwerp. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Zie ook:

Overvaller overleden na val UPDATE