‘Zwendel certificaten schilderijen Herman Brood’

Koos van Dijk, de voormalige manager van de overleden kunstenaar Herman Brood, geeft op grote schaal echtheidscertificaten af voor vervalste schilderijen van Brood. Dat schrijft De Telegraaf. Van Dijk heeft daarmee de afgelopen jaren mogelijk heel veel geld verdiend.

Eerder liet het tv-programa Rambam al een schilderij van Brood vervalsen, en ging daarmee naar Van Dijk. De programmamakers vertelden dat de werken echt waren. Die gaf tegen betaling een echtheidscertificaat. Hij geeft het schilderij bovendien een naam en zegt dat het werk 10.000 euro waard is.

Zwendel op grote schaal

Het programma vroeg Van Dijk ook of hij echtheidscertificaten wilde leveren aan vervalste schilderijen voor de Chinese markt. Van Dijk geeft daarop tips welke Chinese schilders daarvoor ingehuurd kunnen worden.

De nabestaanden van Brood willen nu weten hoe vaak Van Dijk echtheidscertificaten heeft afgegeven. Zij beweren dat Van Dijk dat op grote schaal deed, ook bij vervalste werken. Hij zou daar veel geld mee heeft verdiend.

Schilderijen vermogen waard

Van Dijk beweert dat hij alleen te goeder trouw echtheidscertificaten heeft afgegeven. De nabestaanden van Brood overwegen juridische stappen, maar de voormalig manager zegt die ‘met een gerust hart en geweten’ af te wachten, zegt hij in De Telegraaf.

Herman Brood pleegde in 2001 zelfmoord. Van Dijk was vanaf de jaren 70 al zijn manager. In die tijd schilderde hij vele werken, die soms tienduizenden euro’s waard zijn.