Chaos op terroristenafdeling Vught

Het is onrustig en er heerst chaos op de terroristenafdeling van de zwaar beveiligde gevangenis in Vught. Aanleiding zou de behandeling van twee gedetineerde moslima’s zijn. Ze protesteren al wekenlang tegen het feit dat ze zijn vastgezet met drie rechts-extremistische mannen. Mohammed Bouyeri (foto) nam het voor hen op.  

Begin deze maand timmerde Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, een keuken in elkaar om zo zijn steun te betuigen aan de twee moslima’s. De vrouwen zitten vast voor het  uitreizen naar Syrië en Irak en steun aan Islamitische Staat. Het gaat om Aziza A. uit de Haagse Schilderswijk en Lieke ‘Hayat’ S. uit Eindhoven. De drie rechts-extremisten zitten in Vught, omdat ze een moskee in Enschede in de brand hadden gestoken.

Vrije voeten

Aziza A. is inmiddels op vrije voeten. Ze mag haar vonnis van de rechter in vrijheid afwachten. In het tv-programma EenVandaag doet ze vanavond voor het eerst haar verhaal. Haar advocaat Yasan Özdemir vindt het opmerkelijk dat op de terroristenafdeling van de EBI mannen en vrouwen door elkaar zitten. ‘Mannen en vrouwen moeten sowieso niet bij elkaar op de afdeling zitten. Dat gebeurt nergens ter wereld.’

Klachten

Zowel Aziza A. als Hieke S. hebben meerdere klachten ingediend bij de gevangenisdirectie. S. klaagt onder andere over de privacy in haar cel. EenVandaag citeert uit een van haar klachtenbrieven: ‘Mannen van buiten de terroristenafdeling kunnen ons zien in onze cel. Ze vertellen dat aan elkaar door. Met als gevolg: een groep ongelovige mannen die staat  te roken en te roepen voor onze cel.’

Aparte afdeling

De actie van Bouyeri had effect. Nadat hij de keuken had vernield werden de vrouwen op een aparte afdeling ondergebracht. De moslima’s zijn de moordenaar van Van Gogh zeer erkentelijk. ‘Ik begrijp dat onze broeder deze keuze heeft gemaakt. Dit uit bescherming naar ons, vandaar dat ik niets dan dankbaarheid voel. Allah is groot en alle lof voor hem’ schrijft Lieke S. in een brief.