Colombia pakt bezittingen van Chapo Guzman

Justitie in Colombia heeft eerder deze week 301 bezittingen van Joaquin Guzman (56) in beslag laten nemen. Guzman, bijnaam El Chapo (de kleine), is de leider van het Mexicaanse Sinaloa-kartel en geldt als één van de rijkste boeven ter wereld. Onder meer huizen, landgoederen en auto’s in Bogotá en vijf andere plaatsen zijn door de politie ingenomen. Aan de operatie deden zo’n 500 politiemensen mee.

Generaal Carlos Mena van de gerechtelijke politie in Colombia schatte de totale waarde van de inbeslagname op 250 miljoen dollar. Het geld zal volgens Mena worden besteed aan slachtoffers van natuurrampen in Colombia.

De actie was gedaan in het kader van een strafrechterlijk onderzoek naar de Cifuentes Villa-groepering, een Colombiaanse organsiatie die werkt voor het Siannloa-kartel, met name in het transport van cocaïne en witwassen van geld. De laatste jaren nemen Mexicaanse kartels steeds meer de export van cocaïne vanuit Zuid-Amerika over.

Generaal Mena zei ook dat aan de operatie ook politie in Ecuador en Mexico deelgenomen heeft maar gaf daarover geen detaisl.

In mei waren er acties samen met de Amerikaanse autoriteiten tegen de familie Cifuentes Villa. Toen werd op 135 bezittingen, waaronder bedrijven, beslag gelegd.

Het vermogen van Guzman is door autoriteiten in de Verenigde Staten geschat op een miljard dollar. Er is in dat land een beloning van 5 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot zijn arrestatie.

Zie ook Dossier Mexico.