Chapo gepakt na interview met acteur Sean Penn

Joaquin ‘El Chapo’ Guzman is opgepakt nadat hij een interview had gegeven aan de acteur Sean Penn voor het Amerikaanse blad Rolling Stone. De Mexicaanse veiligheidsdiensten wisten van het interview en hielden Penn goed in de gaten, en wisten daardoor Guzman op te sporen. Penn sprak zeven uur met Guzman, die onder meer vertelde hoe hij in de drugshandel terecht is gekomen.

Eerder verklaarden de Mexicaanse opsporingsdiensten al dat ze Guzman konden opsporen omdat hij een film over zijn eigen leven wilde maken. Hij legde daarom contact met producers, regisseurs en acteurs. Sean Penn (foto rechts) kreeg Guzman via een van deze acteurs te spreken. Het gaat om Kate del Castillo, een van de populairste actrices in Mexico.

Van sinaasappels naar marihuana

In het interview vertelt El Chapo dat hij in zijn jeugd  sinaasappels en frisdrank verkocht. Maar toen hij vijftien was, begon hij marihuana te telen. Volgens Guzman is de drugshandel de enige manier om te overleven, omdat er geen normale banen zijn. ‘Nu ben ik de grootste verkoper van heroïne, amfetamine, cocaïne en marihuana dan wie dan ook’, aldus Guzman. Hij vertelt trots hoe hij daarmee ‘een vloot van onderzeeërs, vliegtuigen, vrachtwagens en boten’ heeft kunnen kopen.

De drugsbaron vertelde onder meer over zijn jeugd. Hij komt uit een erg arme familie, waarin zijn moeder zelf brood bakte wat de kleine Joaquin verkocht. Ook had hij een handeltje in sinaasappels, snoep en frisdrank. Toen hij 15 was, begon hij met het telen van marihuana, vertelde hij Penn. “Nu verkoop ik meer heroïne, amfetaminen, cocaïne en marihuana dan wie dan ook”, aldus El Chapo in Rolling Stone. “Ik heb een vloot van onderzeeërs, vliegtuigen, vrachtwagens en boten.”

‘Ik verdedig mezelf alleen’

Ook al heeft hij zijn fortuin vergaard met een spoor van geweld, Guzmán vindt zichzelf geen gewelddadig man. “Ik verdedig mijzelf alleen maar, dat is alles”, aldus de leider van het Sinaloa-kartel. Volgens El Chapo was de handel in drugs de enige manier om te overleven op de plek waar hij vandaan komt.

Guzman stelt dat hij geen gewelddadig man is, omdat hij niets anders doet dan zichzelf verdedigen. ‘Wanneer beginnen de problemen bij mij? Nooit.’ Daarnaast voelt Guzman zich niet verantwoordelijk voor de gevolgen van het gebruik van drugs. ‘Dat is oneerlijk, want de dag dat ik er niet meer ben zal het drugsgebruik op geen enkele manier verminderen.’

Lees het uitgebreide verhaal van Sean Penn op de site van Rolling Stone. Daarin vertelt hij ook hoe hij met Guzman in contact kwam, en over zijn reis naar het interview.

Uitlevering aan de Verenigde Staten

Inmiddels ziet het er naar uit dat Mexico er alles aan zal doen om Guzman snel in de Verenigde Staten te krijgen. De Mexicaanse autoriteiten zijn bang dat Guzman opnieuw zal ontsnappen, zoals hem al twee keer eerder lukte. De Amerikanen vroegen bij de twee eerdere arrestaties van Guzman ook al om zijn uitlevering, maar de Mexicanen dachten toen zelf Guzman wel vast te kunnen houden.

Het is maar de vraag of Guzman daadwerkelijk snel uitgeleverd zal worden. Uitlevering aan de Verenigde Staten is de grootste angst van criminelen in Latijs-Amerika, en El Chapo zal zijn beste advocaten vragen om uitlevering te voorkomen of in ieder geval zo lang mogelijk uit te stellen.