‘Chapo wilde zich in VS melden’ (VIDEO)

Buiten de gevangenis waar Joaquín “Chapo” Guzmán wordt vastgehouden is geprotesteerd tegen zijn behandeling. Ze beweren dat Chapo als een vorm van marteling wakker wordt gehouden. Inmiddels is Guzmán akkoord met uitlevering naar de Verenigde Staten.

Uitlevering

Hij zou om de vier uur worden gewekt om hem zo beter te kunnen controleren. De leiding van de gevangenis ontkent dat El Chapo slecht wordt behandeld. Een advocaat heeft gezegd dat zijn client in een soort hongerstaking is gegaan totdat zijn cliënt beter wordt behandeld, hij zal alleen elke dag een sapje zal drinken en een bord cornflakes eten. Hij wil het liefst zo snel mogelijk worden overgeplaatst naar de VS, terwijl hij daartegen eerst procedures wilde starten. De uitlevering zou binnen drie maanden mogelijk moeten zijn.

Melden

Zijn advocaat José Rodriguez Nuñez heeft tegen de krant Milenio gezegd dat Chapo al een jaar geleden plannen maakte om zich in de Verenigde Staten te melden. Zijn vlucht zou deel uit maken van een plan om zich na onderling vrijwillig in de VS te melden.

Bij de gevangenis protesteerden onder meer twee zussen van El Chapo, zie video onder.

Bezoekers

Chape’s dochter zegt in een interview met The Guardian dat haar vader tijdens zijn vlucht twee keer met medeweten van corrupte Mexicaanse functionarissen bezoekjes bracht aan de VS, onder meer om haar nieuwe huis in Californië te bezichtigen. Ook bij de ontsnapping zou sprake zijn geweest van omkoping. Ze zegt dat haar vader stelselmatig bepaalde politieke partijen van financiële steun voorzag.