Charlie Chaplin-loopje geen bewijs

Twee verdachten van een overval op een bouwmarkt in Wateringen zijn vrijdag in vrijheid gesteld door de rechtbank in Den Haag. Dat was twee dagen na sluiting van de zaak. Tegen de twee werd woensdag nog 4,5 jaar cel geëist.

Door @Wim van de Pol

Op 15 december 2014 was er een gewapende overval op de bouwmarkt Hornbach in Wateringen. Volgens het Openbaar Ministerie ging het daarbij om een toneelstukje van medewerkster Sonja T. (45). Zij zou zogenaamd door de gewapende overvallers zijn gedwongen met haar pas een deur te openen. Sonja T. heeft verklaard dat zij op weg naar huis door de mannen was overvallen, een pistool op haar hoofd kreeg en mee terug moest naar de bouwmarkt. De verdachten zijn een zoon en een neef van de vrouw, Jaylino T. (20) en Jamie K. (26). De overvallers vertrokken met een buit van bijna 90.000 euro.

Pistool

Er was bewakingsbeeld van drie overvallers, die echter door hun kleding onherkenbaar waren. In de zaak tegen neef Jamie K. waren verklaringen van een politieagent en een bewaker doorslaggevend, volgens de officier van justitie. Een overvaller, de neef, zou namelijk een Charlie Chaplin-loopje hebben. De agent, die de verdachte al zei te kennen, had hem daarom herkend op het beeld. Advocaat Irma Groenendijk:

Mijn client heeft bijna een jaar in voorlopige hechtenis gezeten, vooral omdat een agent hem op ambtseed heeft herkend op de video. Tijdens de zitting hebben we de beelden bekeken. Client moest ook voordoen hoe hij loopt. Als er al gelijkenis in het loopje is, wat zegt dat dan? Er zijn anderen die ook zo lopen. De rechtbank heeft steeds de waarneming van de agent en de bewaker overtuigend gevonden. Gelukkig lijkt de rechtbank daar nu op terug te komen.

Lokatiegegevens

Afgelopen woensdag was de inhoudelijke behandeling en twee dagen later stelde de rechtbank de twee verdachten op vrije voeten. Tegen de op vrije voeten gestelde zoon heeft de officier van justitie als ondersteunend bewijs lokatiegegevens van een telefoon ingebracht, maar ook dat ziet de rechtbank kennelijk niet als groot bezwaar.

Het is volgens het Openbaar Ministerie zo dat alle verdachten de dag van de overval meerdere keren telefonisch contact met elkaar hadden en er ook over de overval werd gesproken. Er is één getapt telefoongesprek waarin een niet verdachte zoon met Sonja T. spreekt over 30.000 euro die uit huis verdwenen zou zijn.

Voorzichtiger

De verdachten hebben steeds ontkend. Ze zijn lange tijd geobserveerd en getapt. Er zijn geen opvallende uitgaven geconstateerd.

Sonja T. bleef wel in hechtenis. Getuigen uit de bouwmarkt hebben gezegd dat T. zich verdacht gedroeg, helemaal niet overstuur leek en door de overvallers voorzichtiger leek te worden behandeld dan andere personeelsleden. Ook zeiden getuigen de indruk te hebben dat T. de overvallers leek te kennen. Tegen Sonja T. is vier cel geëist.

De uitspraak is woensdag over een week.