Zat chauffeur in complot?

Het lijkt erop dat criminelen in een grote cocaïne-zaak een overval op een vrachtwagen in scene hebben gezet. In januari van dit jaar werd een vrachtwagen afkomstig uit de Antwerpse haven klemgereden en beschoten, en de cocaïne eruit gehaald. Maar uit stukken die Crimesite heeft ingezien blijkt dat het ook een ander verhaal kan zijn. 

De chauffeur van die vrachtwagen kan ook heel goed niet ‘nietsvermoedend’ geweest zijn, maar eerder een deel van het complot. In het dossier zit een verklaring van een getuige die stelt dat de chauffeur ofwel betaald zou zijn door de criminele organisatie ofwel een deel van de cocaïne zou krijgen.

Er zitten meer aanwijzingen in het dossier. Er is wel degelijk geschoten op de vrachtwagen maar niet op de chauffeur. Eén van de verdachten zat op zeker moment in de cabine naast de Belg. Toen er geschoten werd, belde hij naar een van de medeverdachten met de mededeling dat hij 'er inzat' en of het schieten kon stoppen. De recherche heeft dat gehoord omdat de telefoon van deze verdachte werd afgeluisterd.

Gegeven deze omstandigheden is opvallend dat het Openbaar Ministerie in een persbericht naar buiten bracht dat de vrachtwagen was klemgereden en dat de chauffeur nietsvermoedend was.

De overval vond plaats in de nabijheid van Genk in Belgisch Limburg. Uit een van de containers haalden de overvallers pakketten met cocaïne. Opvallend genoeg ontdekte de politie dat er na de overval in een container nog twee pakketten met 110 kilo cocaïne waren achtergebleven.