Chileense “Lanzas” in Nederland actief

Het afgelopen jaar heeft de Nederlandse politie tenminste 13 Chilenen gearresteerd. Volgens het Algemeen Dagblad zijn er in Europa vele georganiseerd opererende Chileense dieven en inbrekers actief. In Amstelveen was afgelopen winter een recordaantal woninginbraken aan deze Chilenen te wijten.

Achtervolging

Eind januari braken er de drie Chileense twintigers in in woningen in het Overijsselse Kamperveen en het Gelderse plaatsje ’t Loo Oldenbroek. In Nuenen en Aarle Rixtel (in Noord-Brabant) was het recent ook raak. Daarbij zat de politie achter een aantal Chilenen aan in een wilde autoachtervolging.

Een advocaat uit Barcelona bevestigde aan het AD dat er nu in heel Europa dergelijke georganiseerde groepen Chilenen aan het werk zijn. Spanje was voor deze Chilenen het eerste Europese vestigingsland.

Lanzas

Volgens de krant komt de groep voort uit de “Lanzas Chilenos” (lanza betekent speer) dat is een groep straatdieven en zakkenrollers uit achterstandswijken die in Chili en andere Zuid-Amerikaanse landen al decennia berucht zijn. De afgelopen jaren is hun activiteit uitgebreid, zowel wat betreft de variatie in criminele activiteiten als in het aantal landen waar ze actief zijn. Ze zijn gewelddadiger geworden en ook in drugs gaan handelen.

“Bendes”

In Nederland en de rest van West-Europa zijn vergelijkbare netwerken uit Oost-Europese landen actief. Veel van die “bendes” lijken niet meer op bendes van groepen jeugdige straatcriminelen maar worden professioneel geleid en georganiseerd. Ze specialiseren zich in (bijvoorbeeld) zakkenrollerij, winkeldiefstallen, en woning- of bedrijfsinbraken, en maken ieder jaarlijks voor vele miljoenen aan criminele omzet.