Chili gaat kweken wiet legaliseren

Chili heeft een flinke stap gezet in de richting van de legalisatie van het gebruik van marihuana. Dinsdag heeft de Tweede Kamer van het Zuid-Amerikaanse land ingestemd met een wetswijziging die het toestaat om zes wietplanten in huis te kweken. De senaat moet nog akkoord, maar de vooruitzichten zijn goed: in de Tweede Kamer stemde een flinke meerderheid voor het voorstel.

Als de wet wordt aangenomen, mag iedereen maximaal tien gram wiet op zak hebben. Gebruikers mogen alleen zelf hun voorraad aanleggen en mogen daarom zes planten in huis hebben. Het blijft dus verboden om wiet te verkopen+6, tenzij het gaat om drugs voor medische doeleinden.

15 jaar gevangenisstraf

Het is een grote stap voor Chili, want op dit moment staat er nog een gevangenisstraf van tot 15 jaar op het kweken van wiet. Chili hoopt op deze manier drugshandel tegen te gaan.

Chili heeft te maken met de grootschalige drugsproductie in Zuid-Amerika. Chili is een interessant doorvoerland voor criminelen uit buurlanden. Maar de problemen in Chili zijn minder groot dan in andere Zuid-Amerikaanse landen, omdat er een stevige overheid is en goede politiediensten zijn.

Colombia overweegt legalisering

Chili is niet het eerste land dat besluit wiet te legaliseren. Uruguay was in 2013 het eerste land dat marihuana toestond, en ook Jamaica en meerdere Amerikaanse staten versoepelde wetten. Ook het Colombiaanse parlement overweegt legalisering.