Chinees netwerk in orgaanhandel opgerold

De Chinese politie heeft 137 personen opgepakt die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij illegale handel in organen. Onder hen zijn 18 artsen, die illegale transplantaties zouden hebben uitgevoerd. In China is er een grote vraag naar illegale organen, omdat er een groot donortekort is.

De criminelen zochten via internet mensen die wachtten op een orgaantransplantatie. Ook werden via internet slachtoffers gerekruteerd, die werden betaald of onder dwang hun organen afstonden. Sommigen van hen lijden nadat zij hun organen hebben afgestaan aan nierfalen. De politie zegt dat meer dan 127 slachtoffers zijn ‘gered’ met de actie.

Het netwerk werd al in juli opgerold, maar is nu pas bekend gemaakt. Het onderzoek startte in april, nadat een man was veroordeeld voor illegale orgaanhandel in Shijiazhuang. De stad staat bekend als het centrum van de illegale orgaanhandel in China. Al snel stuitte de politie op een nationaal verspreid netwerk, dat nu dus is opgerold.

Volgens de Chinese overheid hebben meer rdan 1,5 miljoen Chinezen een ‘nieuw’ orgaan nodig, maar er vinden slechts 10.000 legale transplantaties per jaar plaats. Veel van die ‘legale organen’ zijn afkomstig van criminelen die de doodstraf hebben gekregen en zijn geëxecuteerd.