‘Chinese geheime dienst brak in bij telecombedrijven’

Chinese hackers hebben ingebroken bij twaalf telecombedrijven in meer dan dertig landen. Daarbij zijn grote hoeveelheden data buitgemaakt. Dit blijkt uit onderzoek van Amerikaans-Israëlisch cybersecuritybedrijf Cybereason.

Operation Soft Cell

Cybereason deed negen maanden onderzoek naar de aanvallen genaamd Operation Soft Cell die al sinds 2017 plaatsvinden. De aanvallen waren gericht op belgegevens van grote telecombedrijven. De hackers zochten naar informatie van specifieke personen. Bij de aanvallen zijn grote hoeveelheden data gestolen waaronder wachtwoorden, factuurgegevens, e-mails, geolocaties en belgegevens. In het verleden durfde Cybereason niet met zekerheid te zeggen dat de aanvallen uit China kwamen, deze keer wel.

APT10

De hackers gebruikten tools die ook bij eerdere Chinese aanvallen zijn gebruikt, waaronder die van hackersgroep APT10. Eind 2018 maakte de AIVD bekend dat ook Nederland doelwit is geweest van de hackercampagnes van APT10, een groep die gelieerd is aan de Chinese geheime dienst. Bronnen van persbureau Reuters verklaren dat de Chinese overheid de afgelopen jaren steeds meer interesse toont in het hacken van West-Europese telecombedrijven.