Chinese Jack the Ripper en gezinsvader door dna ontmaskerd

In China is een man ter dood gebracht die wel de Chinese Jack the Ripper is genoemd. Hij had volgens de rechtbank in de stad Baiyin elf meisjes en vrouwen omgebracht, tussen 1988 and 2002. Hij liep tegen de lamp door “omgekeerd” verwantschapsonderzoek.

Acht jaar

Gao Chengyong (54) volgde slachtoffers als ze op weg gingen naar huis. Hij beroofde, verkrachtte en vermoordde de slachtoffers door hun keel door te snijden en daarna hun lichamen te verminken. Ook sneed hij soms geslachtsdelen af. Het jongste slachtoffer was acht jaar oud. Gao was een vader van twee kinderen. In het jaar dat zijn zoon werd geboren pleegde hij zijn eerste moord.

Doorbraak

In 2016 werd hij gearresteerd in zijn kruidenierszaak in Baiyin, in de provincie Gansu. De recherche was hem op het spoor gekomen na dna-onderzoek. De doorbraak kwam jaren na zijn (waarschijnlijk) laatste moord toen een oom van Gao’s werd aangehouden voor een klein misdrijf, waarbij dna werd afgenomen.

Dat dna matchte met dna dat bij de slachtoffers was gevonden. Verder dna-onderzoek wees uit dat de moordenaar familie van de oom zou moeten zijn.

Gao is in 2018 ter dood veroordeeld. Hoe hij is geëxecuteerd is niet officieel bekendgemaakt. Doorgaans wordt de doodstraf in China voltrokken door een injectie of een vuurpeloton.