Chino knipoogde glimlachend

José Rodrigo Aréchiga Gamboa, alias "El Chino Ántrax", stond donderdag voor de tweede keer voor de rechtbank in San Diego, Californië, nadat hij in juli van dit jaar is uitgeleverd door Nederland. Hij wordt verdacht van drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Volgens de Spaanse krant El País betrad Aréchiga (34), gekleed in het oranje en geboeid aan handen en voeten, de rechtszaal glimlachend en knipogend naar familieleden op de publieke tribune.  

DEA

Nadat de rechter zowel de verdediging als de aanklager had horen verhalen dat het dossier nog nadere bestudering vergde verdaagde de rechter de zitting naar 21 november. In de 2,5 jaar dat de Drug Enforcement Administration (DEA) onderzoek deed naar Aréchiga zijn tienduizenden pagina's dossier verzameld. 

'Niet schuldig'

Aréchiga heeft niet, zoals veel verdachten van misdrijven in de VS doen, tevoren een schuldbekentenis afgelegd in ruil voor strafvermindering. Hij heeft op 11 juli gezegd niet schuldig te zijn. Dat betekent dat hij in de komende rechtszitting een zeer hoge gevangenisstraf riskeert. 

Doodseskader

De verdenking tegen Aréchiga-Gamboa is het smokkelen van metamfetamine, cocaïne en marihuana naar de Verenigde Staten. Hij is wel verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie maar niet van het opdracht geven voor moorden. Volgens vele bronnen was hij een van de leiders van het doodseskader van het Sinaloa-kartel.