Chris Kraijpoel staat terecht voor witwaszaak

Voor de rechtbank Rotterdam staat vanaf maandag Chris Kraipoel (53) uit Soest terecht voor een zeer omvangrijke verdenking van tien zaken van witwassen, een reeks valsheden in geschrift en wietteelt. De behandeling van het onderzoek van het landelijk parket, zal tot ver in november duren.

Gehandicaptenzorg

Met een nepplan kreeg een inmiddels veroordeelde accountant in 2001-2005 meer dan 21 miljoen euro los van het ministerie van Volksgezondheid voor de financiering van projecten in de gehandicaptenzorg. Een deel van deze door fraude, oplichting en omkoping verkregen miljoenen – ongeveer 5 miljoen euro en een appartementencomplex van 1,3 miljoen – zou zijn witgewassen door de zakenman uit Soest. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er allerlei constructies bedacht om de gelden wit te wassen. Kraijpoel ontkent de beschuldigingen in het al meer dan vijf jaar slepende onderzoek.

17 verdachten

De verdachte zou zijn bijgestaan door zijn boekhouder en een rechterhand, die zich ook moeten verantwoorden voor witwassen en valsheid in geschrift. Het totaal aantal verdachten is opgelopen tot 17 mensen, een holding bv van de zakenman en een stichting die op naam van zijn kinderen staat. Deze stichting zou 2,4 miljoen misdaadeuro’s in handen hebben gekregen.

Motorjacht

Het strafrechtelijk onderzoek richtte zich ook op meineed en fraude bij de levering van een klassiek motorjacht, failissementsfraude en een reeks gevallen van valsheid in geschrift. Valse documenten, zoals werkgeversverklaringen en salarisstroken, zouden zijn opgemaakt en ingediend bij financiële instellingen om een hypotheek te verkrijgen. In een geval dienden dergelijke stukken om een henneppand te financieren. Op de tenlastelegging van de hoofdverdachte staat ook omkoping, omdat hij een belastingambtenaar zou hebben meegenomen naar een seksclub en diens voetbalclub hebben gesponsord.

2100 planten

Tijdens het onderzoek ontstond de verdenking dat de zakenman betrokken was bij grootschalige teelt van wiet. Er zijn professionele kwekerijen in woonhuizen en een bedrijfspand in Utrecht, Soest en Zeewolde ontmanteld. In een van de kwekerijen trof de politie in 2010 2000 planten aan.

Zie ook:

Eigenaar Yab Yum-pand wil gemeente-bordeel

‘Stuurgroep’ strijdt tegen Kraijpoel

‘Yab Yum geen seksclub meer’