Christo Hülters: al bijna 4 jaar onvindbaar voor de politie

Vorig jaar december werd Christo Hülters veroordeeld tot 12 jaar cel. Bij verstek, want de verdachte is al bijna 4 jaar onvindbaar voor de politie. Direct nadat hij in juni 2015 2 mannen had neergeschoten sloeg hij op de vlucht.

In de papieren Panorama deze week een reconstructie van de schietpartij en de zoektocht naar Hülters. Auteur Michael de Hoogh beschrijft hoe Hülters tijdens een ruzie op een feestje in Bergen op Zoom een man uit Schiedam neerschiet – eerst treft hij hem in zijn buik en als de man ineen is gezakt, schiet Hülters hem nog een keer in de rug. Het slachtoffer had kort daarvoor een woordenwisseling met de zus van Hülters gehad, over hun kinderen die elkaar dwars hadden gezeten. Het neefje van Hülters had een paar keer een bal tegen het hoofd van het dochtertje van het slachtoffer gegooid.

“Kankermuil”

Een vriend van het slachtoffer gaat verhaal halen bij Hülters en roept iets in de zin van: ‘Wat doe jij nou?’ Maar hem wordt meteen de mond gesnoerd. Hij hoort Hülters zeggen dat hij zijn “kankermuil” moet houden en de schutter vraagt of hij ‘er ook één wil’, waarop Hülters ook het tweede slachtoffer van dichtbij in z’n buik schiet. Meteen daarna verdwijnt Hülters, om niet meer op de radar te komen van de opsporingsdiensten.

Blanco strafblad

Christo Hülters werd op 23 december 1980 geboren in Bergen op Zoom. Hij komt uit een gezin van 4 kinderen: 2 zussen en een tweelingbroer. Hülters zelf heeft twee kinderen, die bij zijn ex-vrouw in Halsteren wonen. Wat opvalt is dat Hülters, die blijkbaar over een vuurwapen beschikte en in staat is te schieten, een nagenoeg blanco strafblad heeft. (Tekst loopt door onder de advertenties.)

Spanje

Hülters onderhield hele goede contacten met zijn familie. Vandaar ook dat de politie in de speurtocht naar de verdachte verschillende familieleden onder de tap zet. Het levert niets op. Ook adressen in Spanje waar Hülters voor de schietpartij zou hebben verbleven, worden door de politie nagetrokken, maar ook dat leidt niet naar de schuilplaats van de verdachte. Tenslotte levert ook informatie die binnenkomt bij het Team Criminele Inlichtingen niets op.

Nationale Opsporingslijst

In januari 2018, ruim 2,5 jaar na de schietpartij, wordt Christo Hülters op de Nationale Opsporingslijst gezet, waardoor weer wat aandacht is voor de voortvluchtige Brabander. Maar hij blijft onvindbaar. Hij is dan ook niet aanwezig bij zijn rechtszaak, die in november van vorig jaar plaatsvindt. Wel leest zijn advocaat Inez Weski een verklaring van Hülters voor. Daarin meldt de verdachte dat hij uit noodweer handelde. Hülters geeft toe dat hij beide slachtoffers heeft neergeschoten, maar wel uit zelfverdediging. Hij zou zijn klemgezet bij de partytent en zou zijn geslagen door de mannen. Daarop trok Hülters naar eigen zeggen het vuurwapen waarmee hij in eerste instantie wilde slaan, maar uiteindelijk besloot te schieten.

Ongeloofwaardig

Mede op basis van verschillende getuigenverklaringen beschouwt de rechtbank de verklaring van Hülters als ongeloofwaardig. Christo Hülters wordt veroordeeld tot 12 jaar cel voor 2 keer poging tot doodslag. Beide slachtoffers, die de schietpartij hebben overleefd, zijn getraumatiseerd.