Database internetcriminelen te koop

Een internetbedrijfje dat bewijzen verzamelt tegen internetcriminelen gaat mogelijk op de fles omdat de overheid dat bewijsmateriaal niet af wil nemen. Dat vindt althans de papieren Telegraaf over de situatie rond het bedrijfje Chat Security. Het bedrijf kon worden opgestart met een subsidie van Economische Zaken. Het Korps Landelijke Politiediensten maakte ook gebruik van de informatie. Maar het geld is nu op. Op de servers van het bedrijf staat een berg aan bewijsmateriaal tegen tweeduizend pedofielen en duizenden andere internetcriminelen. Chat Security werkte als een alarmknop voor chatters. 

Bij bedreigingen, wapenhandel of zedendelicten kunnen gebruikers via de software van Chat Security alle activiteit die de bad guy op webcam op chatbox uithaalt registreren.

‘Wij zijn de 112-alarmcentrale voor internet’, zegt internetondernemer Daan van der Werf (31) uit Roosendaal. Met het programma drukt een gebruiker die op een (video)chat iets tegenkomt wat hem niet bevalt op een knop. Wat er op het scherm gebeurt wordt vervolgens opgeslagen in een database, waarin ook gegevens over de verdachte worden opgeslagen: profielen, gebruikersnamen, ip-adressen en nog veel meer.

Hoe het werkt staat hier. Nu zouden er 47 miljoen chatters het programma hebben geïnstalleerd.

Bij Chat Security noemen ze de datbase met informatie over slechterikken the big shitlist. Voorbeelden van kindermisbruik voor webcams van daders thuis, zwaaien met vuurwapens, seks met dieren, huiselijk geweld, chantage en ander ziek gedrag in videochatrooms.

Hij zegt dat wereldwijd zijn 1,5 miljard mensen actief zijn in videochatrooms. Daar knopen pedoseksuelen contacten aan met kinderen. Van der Werf zegt bewijzen te hebben van mensen die geld vragen voor beelden van misbruik, ‘over te boeken via Paypal’.

Van der Werf hield het systeem gratis in de lucht maar wil daar niet eeuwig mee doorgaan. 

De vraag is nu wat er moet gebeuren met alle informatie in de big shitlist. Misschien wil Interpol het kopen? Of de AIVD?