VS ontkent tappen providers

Na de publiciteit over het afluisteren van de grootste internetbedrijven door de Amerikaanse overheid, heeft de Director of National Intelligence, James R. Clapper, een verklaring afgegeven waarin hij zegt dat het PRISM-programma 'geen data-mining-programma is'. Wat is het dan wel? 

'Het is een intern computersysteem van de regering om de bevoegdheid van de regering om buitenlandse informatie uit electronische communicatie van internet providers te verzamelen te faciliteren, onder gerechtelijke controle.'

Publicaties 'niet correct'

'Publicaties in The Guardian en de Washington Post gaven aan dat de National Security Agency direct konden aftappen in de systemen van negen grote providers als Google en Apple. Volgens Clapper zijn de publicaties 'niet correct'. Maar hoe het precies zit kan Clapper niet uitleggen 'zonder geclassificeerde informatie te openbaren'. Clapper legt bijvoorbeeld niet uit hoeveel data het programma verzamelt.

Doelgericht onderzoek.

De topmannen van Google en Facebook ontkenden dat zij de Amerikaanse regering een back door (achterdeur) in hun systemen hebben geïnstalleerd. Google maakt sinds kort jaarlijks bekend hoe vaak het bedrijf meewerkt aan een verzoek voor het leveren van persoonlijke data van klanten aan overheden.

Clapper zegt wel dat met de 'software tool' PRISM doelgericht buitenlandse doelwitten worden onderzocht. Mogelijk is het een zogeheten API waarmee automatisch rechtelijk machtigingen kunnen worden uitgevoerd. 

Verzoeken voor het verzamelen van dit soort buitenlandse inlichtingen moeten worden goedgekeurd door een geheime rechtbank (FISA). In 2012 vroeg de Amerikaanse regering 1.856 keer om een machtiging. in 2011 was dat 1.745 keer.

Hier is de uitleg van